Броварська територіальна громада

Київська область, Броварський район

07.08.2023 13:59

До уваги постраждалих суб’єктів господарювання внаслідок збройної агресії Російської Федерації!

272109761_273680428202102_5257783363905925722_n.jpg

Інформуємо Вас про початок збору заявок на отримання часткового відшкодування витрат на оплату робіт з оцінки завданої шкоди та збитків, внаслідок знищення/пошкодження майна у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації.

Відповідно до Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 326 зі змінами, за напрямками 18-19 (економічні витрати підприємств та втрати установ і організацій) визначення шкоди та збитків відповідно до Методики визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності, яка затверджена спільним наказом Мінекономіки та Фонду державного майна України від 18 жовтня 2022 року № 3904/1223 за погодженням з Мінреінтеграції та зареєстрована в Міністерстві юстиції України від 02 грудня 2022 року за № 1522/38858.

Відповідно до Методики незалежна оцінка збитків проводиться суб’єктами оціночної діяльності – суб’єктам господарювання, визнаними такими Законом України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», з дотриманням національних та міжнародних стандартів оцінки, з урахуванням особливостей, що визначені Методикою. Незалежна оцінка збитків проводиться на підставі договору між суб’єктом оціночної діяльності та замовником такої оцінки, в якому встановлюється дата оцінки.

Оплата робіт з проведення незалежної оцінки збитків, судової експертизи (експертного дослідження) та рецензування звітів про оцінку збитків у разі їх рецензування експертними радами саморегулівних організацій оцінювачів здійснюється за кошти підприємств, установ, організацій, фізичних осіб або інших джерел, що не заборонені законодавством.

Рішенням Київської обласної ради від 21 березня 2023 року № 526-16-VІІІ затверджені зміни до діючої Комплексної програми «Конкурентоспроможна Київщина» на 2022-2024 роки, якими передбачено відповідний захід з фінансуванням з обласного бюджету та Порядок надання часткового відшкодування.

Розпорядженням Київської обласної державної адміністрації (Київської обласної військової адміністрації) від 06 квітня 2023 року № 249 створена комісія з питань надання часткового відшкодування витрат на оплату робіт з проведення незалежної оцінки шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям недержавної форми власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна у зв’язку із збройною агресією російської федерації, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадження господарської діяльності. Звертаємо увагу на те, що вказане часткове відшкодування можна буде отримати вже після проведення незалежної оцінки шкоди та збитків суб’єктом оціночної діяльності. Алгоритм дій для часткового відшкодування додається.