Броварська територіальна громада

Київська область, Броварський район

08.05.2023 10:13

Зміни в законодавстві щодо надання державних соціальних допомог

272109761_273680428202102_5257783363905925722_n.jpg

20 квітня поточного року набрала чинності постанова КМУ від 18.04.2023 № 340, якою внесено зміни щодо порядку надання окремих видів державних соціальних допомог, а саме:

- на період дії воєнного стану надано можливість оформлення допомоги при народженні дитини тим батькам (опікунам), які перебувають за межами України. Для цього один із батьків (опікунів) надсилає до управління соціального захисту населення за зареєстрованим (задекларованим) місцем проживання заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики, та видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини.

- у Порядках надання допомоги одиноким матерям та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям розширено перелік здійснених покупок/послуг на суму понад 50 тис. грн. протягом 12 місяців перед зверненням, які унеможливлюють призначення даних соціальних виплат. Це є:

  • купівля земельної ділянки, квартири (будинку), іншого нерухомого майна, транспортного засобу (механізму), цінних паперів та інших фінансових інструментів, віртуальних активів, будівельних матеріалів, інших товарі довгострокового вжитку. Оплата  (одноразово) будь-якої роботи або послуг (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних);
  • купівля безготівкової та/або готівкової іноземної валюти, а також банківських металів;
  • платіж (платежі), що випливає з правочинів, за якими передбачено набуття майнових прав на нерухоме майно та/або транспортні засоби;
  • внески до статутного (складеного) капіталу товариства, підприємства, організації;
  • благодійна  діяльність (виключно у вигляді сплати коштів);
  • надання поворотної/безповоротної фінансової допомоги, позики;
  • наявність у осіб, які входять до складу сімї, на депозитних банківських рахунках коштів у загальній сумі понад 100 тис. грн.. або облігацій внутрішньої державної позики на загальну суму, що перевищує 100 тис. грн.

 

Слід зауважити, що допомоги одиноким матерям та малозабезпеченим родинам призначаються у разі купівлі квартири (будинку) протягом шести місяців після продажу іншої квартири (іншого будинку), що були єдиним житловим приміщенням у власності особи, на підставі підтверджуючих документів. При цьому доходи від такого продажу не враховуються до сукупного доходу сімї.