Броварська територіальна громада

Київська область, Броварський район

30.09.2022 14:15

30 вересня в Україні щорічно відзначається День усиновлення

6336cfeadb26a__изображение_2022-09-30_141603073.png

Відповідно до Указу Президента України від 27 листопада 2008 року, враховуючи суспільну значущість усиновлення в забезпечені прав кожної дитини на виховання в сім’ї, з метою підтримки та розвитку національного усиновлення, 30 вересня в Україні щорічно відзначається День усиновлення.

 

Щорічно 30 вересня в Україні відзначається День усиновлення » Газета "Вільне життя"

 

Цей день став днем вшанування усиновлювачів, прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, педагогів, лікарів, всіх тих, хто причетний до усиновлення і захисту прав дитини. Сьогодні захист прав та інтересів дітей є одним із пріоритетів державної політики в Україні.

Минуло 7 місяців з початку повномасштабної війни в Україні. Дітей продовжують вбивати та травмувати, а жорстока реальність довкола залишає у маленьких хлопчиків та дівчаток глибокі травми на все життя. Війна перевернула життя мільйонів дітей нищівним чином.  Очевидно, що внаслідок повномасштабної війни росії проти України кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, може зростати. 

При цьому в умовах воєнного стану громадяни України  можуть допомогти діткам, усиновивши їх.

Турбота держави ніколи не зможе замінити домашнього затишку, лагідних материнських слів, надійного батьківського плеча, бо саме в сім’ї закладаються основи фізичного і духовного здоров’я дитини, формуються її життєві цінності.

В нашому місці напрацьовано значний досвід організації різних форм сімейного виховання: опіка, піклування, прийомні сімʼї, дитячі будинки сімейного типу, усиновлення.

Наразі на обліку дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування в службі у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області (далі – Служба)  станом на 30 вересня 2022 року перебуває 151 дитина-сирота та дитина-позбавлена батьківського піклування, з них:

  • 99 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувають під опікою (піклуванням) громадян.
  • Функціонує 3 прийомні сім'ї, в яких виховується 3 дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, та 2 особи з їх числа.
  • Одна прийомна сім’я  в 2018 році прибула з міста Донецьк. У цій сім'ї виховується 1 дитина, позбавлена батьківського піклування.
  • Забезпечено  функціонування 6 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 34 дитини з числа дітей-сиріт  та дітей, позбавлених батьківського піклування.
  • 4 дітей, які перебувають на  первинному обліку Служби влаштовані в  прийомну сім'ю та 4 дитини до дитячих будинків сімейного типу, які функціонують на інших адміністративних територіях.

 

З метою недопущення передачі дітей до інтернатних закладів в м. Бровари створено та забезпечено функціонування одніє сім’ї патронатного вихователя, де тимчасово виховуються діти, які  залишилися без батьківського піклування з тих чи інших причин (смерть батьків, негайне відібрання від батьків, у зв'язку з загрозою життю та здоров'ю дітей, тощо).

Наразі  в сім’ї патронатного вихователя перебуває 4 дітей, які залишилися без батьківського піклування.

Дві сім’ї виявили бажання пройти навчання та стати патронатними вихователями.

Серед сімейних форм виховання, для реалізації права дитини на виховання в сім'ї, пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, залишається усиновлення.

З початку 2022 року в місті усиновлено 3 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та надано 1 висновок до суду щодо доцільності усиновлення та відповідності його інтересам дитини.

18 подружніх пар та 3 одиноких особи виявили бажання пройти курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Станом на 30 вересня 2022 року 52 дитин, з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувають на обліку Служби, як такі, що можуть бути усиновленими, з них:

 

Вік дитини

(років)

 

 

Кількість дітей

 

0-2

 

 

1

 

3-5

 

 

3

 

6-10

 

 

12

 

11-18

 

36

 

 

Показники  з усиновлення за останні  5 років:

 

Роки

 

 

Дітей на обліку

 

Мають братів та сестер

 

Кандидатів в усиновлювачі на обліку

 

 

Внутрішньосімейне усиновлення

 

Усиновлено в місті

 

2018

 

 

27

 

13

 

17

 

4

 

4

 

2019

 

 

34

 

19

 

18

 

0

 

4

 

2020

 

 

31

 

21

 

10

 

2

 

4

 

2021

 

 

48

 

36

 

6

 

5

 

1

 

2022

 

 

52

 

34

9

 

1

 

3

 

Інколи здається, що важко пройти інстанції, зібрати документи. Всі думки зосереджені лише на цьому. З нетерпінням очікуєш їх завершення, щоб скоріше забрати омріяних сина або донечку додому. 

Все більше і більше сімей відкривають свої серця і двері домівок для дітей, які потребують допомоги, розуміння і підтримки з боку дорослих. Ми щиро вітаємо і пишаємося родинами, які усиновили дитину-сироту, або дитину, позбавлену, батьківського піклування. Віримо, що батьки і діти, яких звела доля, будуть щасливими.

Процедура усиновлення дітей в Україні не призупинена на час дії воєнного стану. Не існує спрощеної або пришвидшеної процедури усиновлення дітей під час війни. Усиновлення здійснюється на загальних підставах з урахуванням норм чинного національного законодавства.

Якщо Ви маєте бажання усиновити дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, взяти дитину під опіку/піклування, створити прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу,  звертайтеся до місцевої служби у справах дітей  Броварської міської ради Броварського району Київської області.

Наші  спеціалісти  нададуть Вам докладну інформацію з питань влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сімейні форми виховання.

Наші координати: каб. 305, 312, вул. Гагаріна, буд. 18,  м. Бровари, Броварський район, Київська область ( т. 6-57-86, 6-10-50).