Броварська територіальна громада

Київська область, Броварський район

22.06.2022 15:28

Підтримка постраждалим від сексуального насильства

272109761_273680428202102_5257783363905925722_n.jpg

Жорстока, звірська війна російської федерації проти усіх українців призвела до жахливих наслідків. Масові вбивства та зґвалтування, насильницьке вивезення людей, у тому числі дітей, за кордон, викрадення людей, роз’єднані сім’ї, втрачене та зруйноване майно, втрата доходів – це та реальність, з якою зараз зіштовхнулось українське суспільство.

Враховуючи поточну ситуацію в країні, вкрай важливо забезпечити надання вчасної психологічної підтримки та допомоги всім громадянам України, які цього потребують.

На сьогоднішній день, законодавство України дозволяє надавати підтримку постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, на базі діючої мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб:

- притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (що забезпечує цілодобове перебування (до 9 днів);

- денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (короткострокове (до 10 діб) або цілодобове перебування у «кризовій кімнаті» (за наявності);

- спеціалізована служба первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі;

- мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, постраждалим від домашнього насильства за ознакою статі.

Крім того, постраждалі від експлуатації та/або насильства за ознакою статі зокрема від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, можна отримати комплексну медичну та психологічну допомогу (консультацію медичних спеціалістів, різні обстеження, лікування) у Реабілітаційному центрі Міжнародної організації з міграції МОМ (м. Київ).

Можливі різні варіанти взаємодії з центром:

1. Перебування в центрі в середньому 2 тижні, протягом яких клієнт отримує повний спектр послуг.

2. Людина може приїхати на 3 дні, отримати обстеження, консультування психолога/психотерапевта, призначення лікування.

3. Для киян можливий амбулаторний варіант, коли вдень можна отримувати вищевказану допомогу, а потім повертатись додому.

Для влаштування до Реабілітаційного центру необхідно звернутись на гарячу лінію Представництва МОМ в Україні 527 або 0 800 505 501 (прийом дзвінків щодня з 8:00 до 20:00).