Броварська територіальна громада

Київська область, Броварський район

13.05.2022 16:28

Всесвітній день охорони праці

627e5d5eeb92c__изображение_2022-05-13_163003148.png

28 квітня в Україні відзначають Всесвітній день охорони праці. Його запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням в Україні.

Враховуючи повномасштабну збройну агресію Російської федерації проти України, розпочату 24 лютого 2022 року, всі зусилля громадян країни спрямовані на захист Батьківщини.

Збереження найвищої суспільної цінності –  людини, її життя і здоров’я у державах, де сповідуються європейські цінності, є головним завданням влади, бізнесу, усього громадянського суспільства.

Україна прагне і бореться за право належати до цивілізованого світу демократії. Зараз в історії України та її державності особливий, вирішальний  момент – українці відстоюють своє право на життя, на існування , право бути вільними та незалежними на своїй землі, право на існування суверенної  та незалежної Держави.

В цей складний час бізнес та працівники – друга лінія оборони, фундамент економічної стабільності та безцінна допомога Збройним силам України.

Праця в умовах воєнного стану пов’зана з великою кількістю нових, в тому числі смертельно небезпечних ризиків, що призводять до погіршення умов праці в усіх галузях економіки. Україна несе великі втрати в цій війні і найбільші втрати - загибель людей, в тому числі - працівників на робочих місцях.

За інформацією Державної служби України з питань праці, за час збройної агресії Росії в Україні з 24 лютого 2022 року по 5 травня 2022 року зареєстровано 110 нещасних випадків на виробництві, що підлягають спеціальному розслідуванню, в яких постраждав 191 працівник, у тому числі 115 - зі смертельним наслідком. При виконанні трудових обов'язків через активні бойові дії постраждали 94 працівники, 50 з яких загинули.

Таким чином, в середньому три особи в Україні щодня гинуть при виконанні трудових обов'язків.

Основними подіями, що призвели до нещасних випадків, були бомбардування ворожою авіацією, ракетні обстріли та мінно-осколкові поранення.

За всіма нещасними випадками спеціалісти Держпраці проводять спеціальні розслідування відповідно до чинного законодавства.

Війна в Україні, що розпочата на нашій території Російською федерацією,  додала нових небезпечних чинників, яких раніше у нас не було.

Небезпечно нині як на виробництві, так і на дорогах, в будівлях, на вулиці, у громадських місцях, у транспорті, на шляху до більш безпечних територій.

Про безпеку свою і своїх близьких громадяни повинні дбати щосекунди, де би вони не перебували.

Збереження життя та здоров’я є не тільки гострим питанням для військових, але і працівників інфраструктурних підприємств, комунальників, медиків, учасників територіальної оборони, волонтерів та громадських активістів, які нині на «передовій». Працівникам доводиться виконувати службові обов’язки в екстремальних умовах війни, а роботодавцям – приймати нові ризики війни, маючи обмежені можливості, при цьому, вживати нестандартних заходів для виживання і збереження життя людей, та збереження  засобів виробництва.

У Всесвітній день охорони праці необхідно привернути увагу до працівників, відповідальних роботодавців та громадських активістів, до інженерів з охорони праці – усіх, хто турбується про життя і здоров’я українців, проявляє мужність і героїзм під час виконання виробничих завдань.

Необхідно, також, вшанувати пам'ять працівників, які загинули на виробництві, як в мирний час, так і під час воєнного стану; вшановуємо пам’ять всіх українців, що загинули на війні.

 

Бережіть себе та своїх рідних! Віримо в ПЕРЕМОГУ!

Все буде Україна!